Thuis in de Wijk

tips voor ouders!

SOCIAL MEDIA

1. Maak duidelijke afspraken

Het is belangrijk om samen met uw kind duidelijke en realistische afspraken te maken:

  • Hanteer de regel: eerst huiswerk en/of andere taken af, dan op social media.
  • Waar en wanneer mag de telefoon wel/niet gebruikt worden. Mag dit tijdens het eten, slapen, huiswerk maken, etc.
  • Stel een tijdslimiet in. Check af en toe de schermtijd door dit op te zoeken op de telefoon. Bij Iphone is dit terug te vinden onder instellingen, voor Android telefoons kunt u een app downloaden. Dit geeft zowel u als uw kind inzicht in de schermtijd.
  • Geef het goede voorbeeld!

 

2. Wees niet overbezorgd, maar wel alert

De smartphone is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en uw kind weet niet beter dan dat hij altijd en overal vermaakt kan worden. Blijf met uw kind in gesprek om zijn/ haar online gedrag bespreekbaar te maken. Hebben ze twijfels over een persoon/account, laat ze dan via de toegevoegde tips op onderzoek uitgaan.

 

3. Verdiep u in de online wereld van uw kind

Laat uw kind uitleggen wat hem/haar zo fascineert, welke social media kanalen hij of zij leuk vindt, met wie ze praten, welke vlogger(s) ze leuk vinden, enzovoort. U komt veel te weten over de belevingswereld van uw kind en de ervaringen. U zult verbaasd zijn over wat uw kind weet. Neem hier wel de tijd voor. Ga er alleen naast zitten als ook echt de tijd kunt nemen om iets te bekijken wat uw kind u wilt laten zien.

 

4. Eenmaal online is altijd online

Jongeren delen online veel, zowel berichten als beeldmateriaal. Ze zijn niet altijd even scherp op mogelijke gevolgen. Als iets eenmaal online staat, dan is dit voor goed opgeslagen. Ongeacht of dit een privé of openbaar bericht was.

 

5. Spreek digitale omgangsvormen af

Online heeft uw kind contact met andere kinderen. Uw kind kan bijvoorbeeld met hen chatten. Pesten, schelden of grof taalgebruik hoort ook in deze omgeving niet thuis. Praat daarover, zodat kinderen begrijpen dat er online dezelfde fatsoensregels gelden als in andere situaties.

 

6. Naam op Google

Google weet ontzettend veel van ons, zonder dat we hier vaak van bewust zijn. Altijd goed om met enkele regelmaat uw naam en/of die van uw kind in te voeren op Google. U kunt hier ook gebruikersnamen invullen. Zo kunt u aan uw kind laten zien hoeveel informatie online te vinden is, voor iedereen!

 

Heeft u vragen?

U kunt te allen tijde vrijblijvend contact met ons opnemen via: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of
0800 1417.

Social Media

Waar vindt u Thuis in de Wijk?

Op alle locaties kunt u twee keer per week terecht:
Maandag: 10.00 - 12.00 uur.
Donderdag: 10.00 - 12.00 uur.

M.u.v. locatie kernen, daar kunt u alleen op donderdag terecht.

Bekijk alle locaties


Disclaimer - Privacy verklaring - Sitemap